torstai 8. kesäkuuta 2017

Kaverikirja: kesätyöntekijä Rasa Jämsen!

Minusta:
Nimeni on… Rasa Jämsen
Minua kutsutaan myös nimellä… Suurin osa kutsuu vain Rasaksi, siinä on hassua kutsumanimeä jo ihan omasta takaa. Jostain käsittämättömästä syystä kotona sanovat Maunoksi, Mauniksi tai Manuksi. Älkää kysykö. Harvojen ja valittujen kohdalla käytössä on vielä lapsuusaikainen Rassu-nimitys.
Olen iältäni… Vielä hetken 19 vuotta, elokuussa juhlitaan täyttä kaksikymppistä.
Asuinpaikkani on… Konnevesi ja Jyväskylä. Konnevesi on ”kotikoti”, synnyinpaikkani, ja jo useamman vuoden ajan kesän asuinpaikkani. Jyväskylässä olen asustellut kouluajat opiskelijakämpässä lukion alusta saakka, eli nyt noin neljä vuotta.
Harrastan… Liikuntaa melko kaikkiruokaisesti. Käyn salilla ja lenkkeilen, sekä tykkään käydä erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla ja höntsäpelailla kaikenlaista kaveriporukalla. Tavoitteellisemmin olen viime aikoina harrastanut muun muassa kuntonyrkkeilyä ja crossfitiä. Liikunnan lisäksi harrastan musiikin kuuntelua (kaikkein mieluiten livenä), lukemista ja kirjoittelua. Ajan salliessa tykkään myös valokuvata.
Perheeseeni kuuluu… Äiti, iskä, isosisko ja pikkuveli.
Valokuvaus on harrastus, jossa haluaisin kehittyä

Työstäni:
Lapsuuden haaveammattini oli… Uimakoulunopettaja tai jäätelömyyjä.
Mutta minusta tulikin… Tällä hetkellä Konneveden 4H-yhdistyksen kesätyöntekijä. Opiskeluiden puolesta valmistuttuani minusta tulee viestinnän ja vuorovaikutuksen asiantuntija.
Ensimmäinen työpaikkani oli… Konneveden 4H:n ja kunnan kesätyökampanjan kautta kaksiviikkoinen Konneveden kirjastoautossa ysiluokan jälkeisenä kesänä.
Lisäksi olen työskennellyt… Saman kesätyökampanjan kautta myöhemmin Galleria Kävyssä. Lisäksi kirjoittelin vierailijan kolumnia Laukaa-Konnevesi -lehteen kolmen vuoden ajan vuosina 2013-2015. Konneveden 4H-yhdistyksellä olen työskennellyt toissa kesänä kaksi viikkoa, ja viime kesänä neljä kuukautta.
Tällä hetkellä työhöni kuuluu… Kaikenlaiset toimistotyöt, päiväleirien suunnittelu ja ohjaaminen, sekä kansainvälisyysasioista, kuten IFYE-vaihtareista ja nuorisovaihdosta, huolehtiminen. Näiden lisäksi teen oikeastaan mitä vain eteen sattuu tupsahtamaan, esimerkkeinä vaikka 4H-yrityskoulutuksen vetäminen, kesätyöllistämiskuviot, sekä Savottamarkkinoiden 4H-markkinapisteen suunnittelu ja toteutus.
Työssäni haastavinta on… Kiire. Hommaa on paljon, kalenteri täyttyy ja tehtävälistoja on joka vihon välissä. Välillä on haastavaa pysyä perillä siitä, mitä pitäisikään tehdä seuraavaksi, jotta mikään ei myöhästy.
Työssäni parasta on… Monipuolisuus. Ikinä ei ole tylsää! Tässä työssä pääsee todella kokeilemaan kaikenlaista, oppimaan uutta, sekä tunnistamaan omia vahvuuksia. Olen luonteeltani vähän sellainen, etten viihdy pitkään paikallani ja haluan aina haastaa itseni, minkä vuoksi jopa se kiire sopii minulle.

Viikinki -teemaillassa Rural Youth Europen syysseminaarissa Norjassa syksyllä 2016

Lempparilistani:
Ruoka: Tex mex -tyylinen ruoka toimii takuuvarmasti; mitä mausteisempi, sen parempi. Myös intialainen ruoka on todella hyvää. Oma bravuurini keittiössä on paahdettu tomaattikeitto. Vähensin huomattavasti lihansyöntiä vuoden 2017 alusta lähtien, minkä myötä olen löytänyt tämän vuoden aikana lukemattoman määrän uusia lempiruokia kasvisruokien joukosta. Kannustan kaikkia kokeilemaan!
Herkku: Näin kesää kohden mentäessä ehdottomasti tuoreet marjat ja kesähedelmät: mansikat, vadelmat, mustikat, kirsikat, ihan kaikki mahdolliset! Lempiherkkuihin kuuluvat myös suklaa (mielellään mahdollisimman tumma, tai sitten perinteinen Fazerin sininen), sekä lakritsi (ehdottomasti tuoreena ja pehmeänä, kaikkein parasta on kirpeän suolainen salmiakkilakritsi).
Musiikki: Melodinen metallimusa ja raskas rock.
Elokuva: Harry Potterit. Hyviä ja vaikuttavia elokuvia on mahdottoman paljon; Schindlerin lista teki lähtemättömän vaikutuksen, Kuninkaan puhe ja Mandela jäivät mieleen, ja ”hömppäleffoista” löytyy monta viihdyttävää. Pottereita ei silti voita mikään: ne ovat paitsi hyvin tehtyjä ja ajattomia, katsomiseen liittyy jo hyvätuulinen nostalgia.
Kirja: Parasta kirjaa on aivan mahdoton valita. Tähänkin listaukseen on nostettava nuo Harry Potterit; ikävuosien 7-12 välissä luin koko sarjan kahdeksan kertaa alusta loppuun. Yhtenä mieleenpainuvimmista lukukokemuksista voin nimetä Aavikon Kukan. Koulukirjojen vastapainoksi olen viime aikoina lukenut lähinnä kevyitä ja hauskoja, nopealukuisia romaaneja, kuten Bridget Jonesia.  
Vuodenaika: Kesä. Ehdottomasti, aina ja ikuisesti

Yksi kaikkien aikojen parhaista ravintoloista: Olde Hansa Tallinnan Vanhassakaupungissa

Satunnaista jännää:
Söin tänään aamiaiseksi… Saman aamiaisen kuin ehkä 350 päivänä vuodessa: raejuustoa, maitorahkaa, luonnonjogurttia, pakasteesta sulatettuja marjoja, sekä pähkinöitä. Kaikki sekaisin samassa kulhossa. Voi kuulostaa oudolta, mutta on tosi hyvää, enkä luopuisi tavastani mistään hinnasta. Sekaan voi heitellä kesän tullen tuoreita marjoja, syksyn jälkeen pakasteesta löytyy myös omenasosetta, ja silloin tällöin sekaan pääsee esimerkiksi säilykeananasta. Aamiaiseen kuuluu myös lähes poikkeuksetta jättimäinen kuppi (useimmiten vihreää) teetä, sekä useampi lasi vettä. Vaikka muuten nautinkin muutoksista ja jännityksestä elämässä, rakas kaavoihin kangistunut aamiaisrutiinini on asia, josta voisin höpöttää joka kohdassa.
Pizzaani laitan… Fiiliksestä riippuen joko tomaattia, mozzarellaa ja pestoa, tai paprikaa, tomaattia, sipulia ja sinihomejuustoa. Joka tapauksessa pizzastani löytää aina kasviksia ja juustoa.
Haaveilen… valmistumisesta (onneksi kuitenkin siihen on vielä monta vuotta!), urasta, joka haastaa, innostaa ja vie minua eteenpäin, sekä matkustelusta. Uskon siihen, että haaveista kannattaa tehdä suunnitelmia. Siihen olen aina pyrkinyt.
Pelkään… Hämähäkkejä, ja liian lähelle tulevia lintuja (yleisimmin pulut). Minulla on myös piikkikammo.
Mottoni on… ”What’s worth the price is worth the fight.” Suomennettuna jotakuinkin: ”Mikä on lopputuloksen (palkinnon) arvoista, on taistelun arvoista”. Pyrin elämässäni siihen, että tavoittelen rohkeasti, määrätietoisesti ja sinnikkäästi unelmiani. Jos jokin asia on todella tavoittelemisen arvoista, olen valmis tekemään lujasti töitä sen saavuttamiseksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti