maanantai 31. heinäkuuta 2017

Mikäs se YEP! – hanke olikaan?


YEP! – hanke (Yhdessä Enemmän ja Paremmin) on Konneveden 4H-yhdistyksen Leader-rahoitteinen kehittämishanke, joka on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014-2020. Hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja, työllisyysmahdollisuuksia ja kansallispuistoa, yhdessä tekemistä ja ystäviä. YEP! - hanke on yleishyödyllinen kehittämishanke, jonka toiminnot kehittävät Konneveden alueen yrittäjyyttä ja yhteisöllisyyttä. Hanke on hyvin paikallislähtöinen, mikä ilmenee nuorille räätälöidyistä toiminnoista, yhteistyöstä paikallisten toimijoiden kanssa sekä kansallispuiston hyödyntämisestä hankkeessa. Hankkeen pääkohderyhmää ovat 10-18 – vuotiaat, mutta hankkeen puitteissa on mahdollista toteuttaa myös kaikkia kuntalaisia hyödyttäviä toimintoja, kuten vaikkapa yleisöluentoja tai polkupyörien lainaustoimintaa. 

Mitä YEP! - hanke on käytännössä:

Hankkeen tavoitteena on edistää nuorten hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja pienryhmätyöskentelyn, työpajojen ja uusien asioiden kokeilemisen kautta. Tämän tavoitteen puitteissa on päästy kokeilemaan monia uusia juttuja, esimerkiksi kuplafutis, paintball, melonta sekä kiipeily seikkailupuistossa. Hyvinvointia ollaan pohdittu hyvinvointipajassa ja hyvinvointiviikon aikana on hyvinvoinnin moni eri osa-alue ollut esillä, esimerkiksi ravitsemuksesta opittiin uutta mielenkiintoisella Jaakko Halmetojan luennolla. Ravitsemus ja ruoka ovat olleet sydäntä lähellä myös 7-8 –luokkalaisten Kukkula iltapäivissä, kun olemme tehneet yhdessä ruokaa ja nauttineet lopputuloksesta. Ruuanlaiton yhteydessä ja sen jälkeen on pelailtu ja rupateltu tutustuen samalla nuorisotalo Kukkulan käytäntöihin.
Kukkalan biljardipöydän äärellä käytiin monet pelit 7-8 -luokkalaisten Kukkula-iltapäivien aikana.

Melontakokemusta rikkaampana Ahoniemessä! "Yllättävän mukavaa", kuului palaute melontakokeilun jälkeen.

Hankkeen tavoitteena on myös parantaa Konneveden työllisyysmahdollisuuksia nuorten näkökulmasta tutustumalla paikalliseen yritystoimintaan ja – mahdollisuuksiin sekä lisäämällä nuorten osaamista kurssien avulla. Paikallisista yrityksistä on päästy vierailemaan jo muutamille maatiloille, minkä lisäksi lukiolaisten kanssa käytiin katsomassa Jyväskylässä miltä näyttää Ylen ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen toiminta. Hanke on ollut mukana toteuttamassa 4H Yritys –kurssia sekä 24h Future Jam –työpajaa, jossa nuoret saivat ideoida ja kehittää omia ideoitaan toiminnaksi. 24h Future Jamien innoittamana on perustettu jo ainakin yksi 4H Yritys sekä toteutettu yksi 4H Itse tehty – projekti, jossa nuorten porukka hakee rahoitusta valtakunnallisesta 4H-liitosta oman projektin toteuttamista varten. Hankerahoituksella mahdollistettiin myös muutaman nuoren kouluttautuminen dog- ja petsitteriksi Laukaassa. 
24h Future Jameilla virittäydyttiin oikealle taajuudelle Piirrä & Arvaa - kisailun avulla. Piirrettäviä asioita olivat esimerkiksi kesätyö, kokeilu ja tulevaisuus.
Lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat pääsivät todistamaan kuinka nopeasti paloautot henkilöstöineen lähtevät liikkeelle hälytyksen tullessa.

Nuorten kanssa työskentelevien verkoston kehittäminen, kurssien järjestäminen ja materiaalipankin kerääminen ovat myös YEP! - hankkeen tavoitteita. Konnevedellä moni toimija työskentelee nuorten kanssa ja erityisesti pienellä paikkakunnalla on tärkeää, että eri tahot eivät tee päällekkäistä työtä vaan ovat tietoisia toistensa toimialueista ja voivat myös tehdä laajaa yhteistyötä nuorten hyväksi. Hankkeen toimesta nuorten kanssa työskentelevät ovat alkaneet kokoontua säännöllisesti yhteen keskustelemaan nuorisotyön ajankohtaisista asioista. Verkoston jäseniä on jo koulutettu mahis-ohjaajiksi ja materiaalipankin kerääminen on aloitettu kartoittamalla mitä työkaluja kullakin jo on ja pohdittu mitä materiaalipankkiin haluttaisiin tai tarvittaisiin.
Mahis-koulutuksessa pohdittiin muassa sitä, millainen on hyvä ohjaaja. 

Lisäksi hankkeella kehitetään Etelä-Konneveden kansallispuiston tunnettavuutta paikkakunnalla järjestäen retkiä ja tapahtumia puistossa. Samalla hanke tukee myös paikkakunnan matkailun kehittämistä. Hankkeen puolelta on yritetty järjestää kansallispuistoon jo useitakin retkiä, mutta tähän mennessä vain yksi on toteutunut. Syksyllä 2016 teimme nuorten kanssa ruskaretken syksyiseen kansallispuistoon ja nautiskelimme Kalajan kierroksen jylhistä maisemista eväiden kera. Vaikka nousut ja laskut olivat paikoitellen jyrkkiä ja saivat kiipeäjien jalat hapoille, kaikki selvisimme kuitenkin kierroksesta kunnialla, väsyneinä ja onnellisina.
 
Ruskaretken reippailijat pitivät alusta saakka yllä hyvää tahtia, eväät maistuivat sitäkin paremmin reitin päätteeksi!

Hankkeen oli tarkoitus käynnistyä keväällä 2016, mutta hanke kohtasi pian alkamisensa jälkeen ensimmäisen henkilöstövaihdoksensa kun hanketyöntekijä siirtyi muihin tehtäviin ja uusi hanketyöntekijä eli Sari saatiin mukaan syyskuun lopulla. Uusia tuulia hankkeelle saatiin jälleen joulukuussa, kun hankkeen projektipäällikkönä toimineen Annin sijainen aloitti tehtävässään. Sijainen kuitenkin jäi lyhyellä varoitusajalla pois toimestaan ja nykyinen sijainen Heli aloitti työt tammikuun lopulla. Kaikista muutoksista ja yllätyksistä on kuitenkin selvitty ja hanke toimii tällä hetkellä entistä ehompana kestäen aina elokuulle 2018 saakka.
Duudsonit Activity Parkissa pääsi kokeilemaan erilaisia lajeja ja testaamaan taitojaan esimerkiksi trampoliineilla.

Hanke tekee tiivistä yhteistyötä monien paikallisten tahojen kanssa, mikä on erittäin tärkeää hankkeen parhaan mahdollisen toteutumisen kannalta. Lämpimät kiitokset jo tässä vaiheessa kaikille yhteistyötahoille! Monia kivoja juttuja tulevalle vuodelle on jo suunnitelmissa; yritysvierailuita ajankohtaisiin ja mielenkiintoisiin kohteisiin, teemapuistoretkeä, teema-iltoja, hyvinvointipajaa sekä hyvinvointiviikko monipuolisine toimintoineen.
Illanvietossa Hankasalmella pääsi myös ratkomaan mysteeritehtävää keilaamisen ja pelailun lisäksi.

Mutta mitä muuta? Nyt kun olet kuullut vähän lisää hankkeesta ja sen tavoitteista, minkälaista toimintaa juuri sinä kaipaisit hankkeen toteuttavan? Vai haluaisitko toteuttaa jotakin yhdessä? Kaikenlaiset ideat, hanketavoitteiden puitteissa, ovat tervetulleita!
Suopirtin tila pörröisine haikkuineen oli pidetty vierailukohde Lapunmäen koulun vitosten keskuudessa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti