keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Vilskettä ja vilinää Päiväleirillä


Perinteisiä Kukkulan päiväleirejä vietettiin tänä kesänä 5.-22.6. Konneveden 4H-yhdistys, Konneveden vapaa-aikatoimi sekä Konneveden varhaiskasvatus järjestävät yhteistyössä päiväleiriä 7-10 -vuotiaille lapsille kolmen viikon ajan, joka arkipäivä yhdeksästä kolmeen. 

Kolmeen viikkoon ehti mahtua monenlaista jännittävää touhua!Lännen nopein -leikki sai kirvoitettua hyvät naurutBiljardista tuli yksi koko leirin suosituimmista touhuista
Ensimmäinen leiriviikko


Metsäpäivän ravintoketjutehtävää suorittamassa

Ensimmäinen leiriviikko starttasi lämpimässä säässä ja iloisen jännittyneissä merkeissä. Ensimmäiset leiripäivät kuluivatkin suurelta osin toisiin tutustuessa, Kukkulaa ja sen ympäristöä tutkiessa, sekä pelaillessa ja leikkiessä. Hetkessä reitti Ravintokeskuksen lounaalle tuli tutuksi, ja parhaat leikit ja majanrakennusvälineet löytyivät. Alkujännityskin muuttui pian puhtaaksi innoksi: leiri on alkanut!


Linnunpönttöjen askartelun jälkeen kodit täytyi tietenkin koristella
Ensimmäiseen leiriviikkoon mahtui myös monenlaista mukavaa toimintaa.Tiistaina KONdis -hankkeen Johan kävi ohjaamassa vauhdikkasta ulkoliikuntaa, ja keskiviikkopäivän teemana oli metsä ja luonto. Silloin leiriläiset pääsivätkin tutustumaan muun muassa ravintoketjuun ja jokamiehen oikeuksiin, sekä tietenkin paistamaan makkaraa metsän siimeksessä Hiihtomaan kodalla. Torstaina nikkaroitiin ja koristeltiin linnunpönttöjä, kun leirille saapui neuvonantaja Konneveden Biologiselta tutkimusasemalta. Perjantain sadepäivä vietettiinkin leppoisissa merkeissä Räyhä Ralf -elokuvaa katsellen ja nyyttärieväillä herkutellen.

Toinen leiriviikko


Tiedepäivän maitotähti valmistuu

Toinen leiriviikko alkoi jännittävissä tunnelmissa, kun maanantaina vietettiin tiedepäivää. Päivän ohjelmaan kuului muun muassa tieteellisten kokeiden, kuten tanssivien rusinoiden ja sokerisateenkaaren tehtailua. Iltapäivällä tiedeteemaa jatkettiin välipalan merkeissä, kun leiriläiset leipoivat itse kaurasämpylöitä välipalaksi. Ja voi, kuinka lämpöiset, itsetehdyt sämpylät maistuivatkaan hyviltä!


Juonola ja hurmaava Orpo-vasikka
Toisen viikon ohjelmassa oli myös useita retkiä. Tiistaina leiriläiset pääsivät tutustumaan Juonolan tilaan Konneveden 4H-yhdistyksen YEP! -hankkeen tarjoamalla yritysvierailulla. Retken kohokohdaksi osoittautui suloinen Orpo-vasikka, jota päästiin joukolla ruokkimaan ja silittämään. Keskiviikkona pelattiin bingoa yhdessä Ruusaliisan asukkaiden kanssa, ja torstaina vuorostaan vierailtiin Kotiseutumuseossa, jossa päästiin tutustumaan muun muassa kahvipapujen jauhamiseen. Ja päästiinpä sitä itse jauhettua kahvia keittelemään ja maistamaankin!
Yhteisestä bingohetkestä nauttivat niin lapset kuin Ruusaliisan asukkaat

Kahvipapujen jauhaminen oli jännittävää puuhaa

Myös muita museon tavaroita ja leluja päästiin kokeilemaan


Kolmas leiriviikko

Kolmas ja viimeinen leiriviikko polkaistiin käyntiin vauhdikkaasti Häyrylänrannassa. Aamupäivä rakennettiin hiekkalinnoja ja pelattiin frisbeegolfia, ja iltapäivän puolella pulahdettiin uimaan. Sauna lämpesi, ja hyvä niin, sillä aurinkoisesta säästä huolimatta alkukesän vesi oli vielä kylmää. Saunomisen ja uimisen jälkeen energiatasot saatiin vielä nousuun kodassa makkaranpaistolla, sekä rantakioskista ostetuilla herkuilla.

Pojat ahkerina täytekakkua leipomassa

Tiistaipäivä kului melkoisessa vilinässä, kun leirillä aloitettiin Safkasynttäreiden valmistelu. Jo edellisellä viikolla askarrellut koristeet aseteltiin seinille, koristeita tehtiin lisää, ja kermakakku leivottiin maustumaan jääkaappiin. Keskiviikkopäivän alkaessa juhlatila olikin jo upean näköinen, ja valmisteluissa siirryttiin leivontapuuhiin. Pienryhmissä leiriläiset valmistivat itse alusta saakka upean Suomi 100-täytekakun, puolukka-kaurakeksejä, sekä marjaista juhlajuomaa. Tarjolle laitettiin myös tuorejuustolla täytettyjä ruisnappeja, teetä ja kahvia.


Siiri ja herkullinen Safkasynttäri-pöytä

Safkasynttärit Suomelle järjestettiin Konnevedellä jo kolmatta kertaa. Suomi 100-teeman mukaisia villiruokajuhlia järjestettiin kevään mittaan kokkikerhoissa niin Hytölässä kuin Lapunmäelläkin. Päiväleirin Safkasynttäreille oli kutsuttuna leiriläisten vanhempia, isovanhempia ja sisaruksia, joita juhlissa vierailikin oikein mukavasti. Herkut maistuivat, koristeet ihastuttivat ja tunnelma oli katossa!


Koko leirin viimeisenä päivänä, torstaina, oli aika suunnata katse hetkeksi kuluneisiin viikkoihin, ja pohtia, miten leiri oli sujunut. Parhaimpina asioina leiriltä muistettiin erilaiset retket, leipominen ja Safkasynttärit. Ruoka oli maistunut ja kaverit olivat mukavia.
Palautekierroksen jälkeen siirryttiin vielä loppupäiväksi hulinoiden pariin, leirin päättyessä perinteiseen leiridiscoon. Antti Tuiskun ja Robinin tahdissa tanssittiin, ja suoritettiin pieniä kilpailuja. Kellon tullessa kolme Kukkulan jätti punaposkinen joukko iloisia leiriläisiä ja leiriohjaajia.

Herkut maistuivat sekä juhlavieraille, että leipureille itselleen

Päätöspäivän discossa tanssittiin, limbottiin ja herkuteltiinPäiväleirin ohjaajat kiittävät 

kaikkia leiriläisiä mukavasta leiristä!

Iloista päiväleirijoukkoa Kotiseutumuseolla. Mukana myös IFYE-vaihtari Eleri Walesista.


Teksti ja kuvat: Rasa Jämsen
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti