perjantai 29. syyskuuta 2017

”Mitä sä oikein teet työksesi?” – vs. toiminnanjohtajan kertomaaOlin eräänä tammikuisena perjantaina käymässä entisessä opiskelukaupungissani Joensuussa, kun puhelimeni soi yllättäen. Tuntematon numero, viitsisinkö vastata? Vastasin. Konneveden 4H-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Margit soitti ja kysyi kiinnostustani toimia yhdistyksen toiminnanjohtajan vanhempainvapaan sijaisena. Edellinen sijainen oli ilmoittanut hetkeä aiemmin siirtyvänsä toisiin työtehtäviin lyhyellä varoitusajalla. Sovimme tapaamisen seuraavalle maanantaille. Siinä vaiheessa en vielä tiennyt, että tämä oli alku minun vauhdikkaalle 4H-taipaleelleni vs. toiminnanjohtajana.


Mikä se tämä 4H-yhdistys oikein on? Entäs 4H-liitto? Miten se eroaa 4H-järjestöstä?


Maanantainen palaveriaamu koitti ja hups! Hieman epätodellisten käänteiden jälkeen alkoi urani 4H-yhdistyksen vs. toiminnanjohtajana jo seuraavana päivänä. Konnevetisten tuntema Juntusen Anni tuli vanhempainvapaaltaan perehdyttämään minua kolmeksi päiväksi ja lopun tiedon olen omaksunut enemmän tai vähemmän tutustumalla toimiston kansioihin. Iso kiitos myös siitä, että minut otettiin mukaan avoimin mielin Konneveden kunnantalon työyhteisöön. Aikaisempina kesinä kesätyöntekijänä 4H-yhdistyksellä toiminut Rasa perehdytti minua parhaansa mukaan aiemmin oppimiinsa toimistotöiden käytäntöihin. Alku oli luvalla sanoen vauhdikas!

Sittemmin olen istunut useamman tunnin ajan Skype-koulutuksissa opettelemassa muun muassa toiminnanohjausjärjestelmien saloja ja lähitukihenkilöni, 4H:n järjestöpäällikkö Sirkka on vastaillut päivän polttaviin kysymyksiini sekä paikan päällä toimistolla että puhelimitse. Olen tutustunut työlainsäädäntöön ja työnantajavelvoitteisiin sekä perehtynyt 4H-yrityksen toimintamalliin. Olen ravannut hoitamassa yhdistyksen asioita henkilöstövaihdoksien takia milloin missäkin. Lisäksi olen järjestänyt hallituksen kokouksen ensimmäistä kertaa elämässäni ja nyt kokouskäytännöt alkavat olla jo melko tuttuja. Itä-Suomen yliopiston metsätieteen ainejärjestön Joensuun Metsäylioppilaat ry:n hallitustoiminnassa mukana olemisesta oli sittenkin hyötyä!


Uuden toiminnanjohtajan naama ilmestyi nettisivuille.Hankemaailmaan olen päässyt tutustumaan Leader-rahoitteisen YEP! -kehittämishankkeen kautta ja ennen kaikkea Maaseutukehitys ry:n Anjan johdolla. Toimin hankkeen projektipäällikkönä, mutta käytännössä nimike on paljon hienompi kuin todellisuus. Välillä sentti pyörähtää maksatushakemuksessa väärään suuntaan teknisen vian vuoksi ja välillä Hyrrä ei vain pyöri, vaikka kuinka yrittää. Hanketyöntekijämme Sari vastaa hankkeen kokonaiskoordinoinnista ja minä seuraan enimmäkseen hankkeen budjettia ja kokonaiskuvaa. Konneveden 4H-yhdistyksen YEP! -hanke on varsin monipuolinen hanke ja se mahdollistaa monia hienoja asioita Konnevedellä. Pikkuhiljaa itsellenikin alkaa hahmottua hankesuunnitelma ja sitä kautta kaikki hankkeen nerokkaat tavoitteet, joilla pyritään muun muassa edistämään nuorten hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja Konnevedellä. Lisää hankkeesta voit lukea täältä.


Kotoa löytyi viitteitä aiemmasta 4H-toiminnasta lippalakin muodossa. Learning by doing!Työssäni vs. toiminnanjohtajana olen opetellut myös esimiestyötä sekä hyvällä että huonolla menestyksellä – kukas se ei mokaisi, ellei ihminen itse? Eikö toinen osaakaan lukea ajatuksiani ja miten monella eri tavalla voi saman asian toteuttaa? Olen oppinut tekemään toimeksiannoista selkeitä ja ennen kaikkea kirjaamaan ylös pienimmätkin yksityiskohdat sopimusteksteihin ja ilmoittautumislomakkeisiin. Virheistä oppien olen matkannut myös kirjanpitomaailman saloihin ja viimein tiliöinnit ja kustannuspaikat alkavat olemaan tuttuja. Lohduttavaa on ollut havaita, että yksikään virhe ei ole lopullinen ja kysyvä ei todellakaan eksy tieltä. Jos jossain, niin tässä työssä näkee, miten käytäntö opettaa. Se opettaa minua vs. toiminnanjohtajana ja se opettaa nuoria niin kesätyöntekijöinä, 4H-yrittäjinä, Duunareina kuin kerhonohjaajinakin. Olen usein miettinyt, että miksi kukaan ei yliopistolla metsäteknologian luennoilla kertonut, että on aivan eri asia ohjeistaa työelämässä kaiken nähnyttä metsuria raivaamaan taimikko kuin puhua työtodistuksen merkityksestä työelämässä vasta-aloittelevalle nuorelle? Tai miksi yhteiskuntatieteiden klassikoita päntätessä kukaan ei sanonut, että 2010-luvun työelämä on aivan eri todellisuudesta kuin Pekka Kuusen näkemys 60-luvun sosiaalipolitiikasta ja työelämästä?


Työtehtäviin kuuluu myös ottaa vastaan Topi-nallen lämpimät halaukset. Kuva Konneveden Savottamarkkinoilta 2017.Mitä tämä toiminnanjohtajan työ sitten käytännössä on? No tuota, se luettelo on pitkä ja varmasti myös loputon. Muistan, että minulle todettiin tammikuulla, että yksikään päivä ei ole samanlainen. Ja ei olekaan! Työ on jatkuvaa kouluttautumista, uuden oppimista ja erilaisissa verkostoissa mukana olemista. Se on kirjanpitoa, viestinnästä huolehtimista ja eri tahojen kanssa tehtävää yhteistyötä. Se on jatkuvaa suunnittelua niin taloudellisesti kuin toiminnallisestikin ja koko ajan tulisi olla askel edellä omaa aikaansa. Olen kiitollinen siitä, miten paljon 4H-yhdistys saa tehdä yhteistyötä Konnevedellä koulun kanssa - olemme aina tervetulleita vierailulle! 9-luokkalaisille suunnatut Ajokortti työelämään -koulutukset valmentavat oppilaita tulevaisuuden työelämään ja lisäksi helpottavat yhdistyksen työtä kesätyöllistämisessä. Viime keväänä viimeinenkin ripaus esiintymiskammostani katosi, kun kävin vetämässä 6 tunnin mittaisia Ajokortti työelämään-koulutuksia yhteensä 9 kappaletta. Koulutuspaikkakunnat sijaitsivat Konnevedellä, Vesannolla, Tervossa, Rautalammilla ja Suonenjoella. Hei hulinaa, saattaisi joku sanoa, kun selaisi kalenteriani taaksepäin maalis-toukokuulle 😎


Kalenteri ja muistilaput, niillä pääsee pitkälle!Konneveden 4H-yhdistyksellä toiminnanjohtaja työskentelee vuosittain noin 100 nuoren esimiehenä. 4H-yhdistyksen palveluksessa toimii tällä hetkellä aktiivisesti noin 20 Duunari-nuorta, jotka heittävät keikkaa asiakastilauksien mukaan pitkin poikin Konnevettä. Oman tarinansa ansaitsivat lisäksi 4H-yritykset, joita niitäkin on Konneveden 4H-yhdistyksen piirissä tällä hetkellä 13 kpl! Aikamoinen paletti, etten sanoisi! 😏 on huikeaa ajatella, että esimerkiksi vuonna 2016 nuorille maksettiin Konneveden 4H-yhdistyksen kautta palkkoja yli 47 000 euroa! Lisäksi paikallisten 4H-yritysten liikevaihto oli yli 8 300 euroa! Pienelläkin paikkakunnalla on siis mahdollisuuksia työllistyä jo nuorella iällä.


Työllistäminen ja siihen liittyvät koulutukset ovat tulleet 4H-työssä tutuiksi.

4H-yhdistyksellä työskenteli kesällä 2017 lähes 60 nuorta Konneveden kunnan ja 4H-yhdistyksen tarjoamissa kesätöissä. Iso kiitos tästä kuuluu myös konnevetisille yrittäjille, jotka työllistivät nuoria monipuolisesti erilaisiin työtehtäviin! Suurin kiitos kuuluu kuitenkin kaikille niille nuorille, jotka olivat kauttamme kesätöissä. Kärsivällisyydellä he katsoivat uuden vs. toiminnanjohtajan säätämistä Työt alkavat -koulutuksessa, kun wlan-yhteydet kaatuivat, tulostin rikkoontui ja työsopimuksia jouduttiin lopulta kirjaamaan käsin. Kaikesta selviää ja onneksi tilanne otettiin suurelta osin huumorin kautta. On ollut ilo lukea sekä työnantajien että työntekijöiden palautteita menneistä kesätöistä. Innostavaa on myös nähdä, että joku kesätyöntekijöistä on löytänyt oman alansa, jota aikoo lähteä jatkossa opiskelemaan! 😊


Työssäni olen ollut mukana muun muassa päiväleireillä. Päiväleirillä päästiin vierailemaan myös Häyrylänrannassa ja sää suosi! Ai, että mitä muuta? No eiköhän tässä ollut jo ensimmäiseksi blogitekstiksi kylliksi tarinaa siitä, mitä toiminnanjohtajan työ on. Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mihin voi yhdistää sanat kerho, koulutus, työllistäminen ja kansainvälisyys. Minun urani toiminnanjohtajana alkoi erikoisesti ja perin vauhdikkaasti. En kuitenkaan kiistä sitä tosiasiaa, että työ on opettanut minua ihmisenä huimasti niin ammatillisesti kuin muutenkin! Iso kiitos siitä kuuluu Konneveden nuorille. TACK! 😍😊


Toimistopalaveria pidettiin välillä myös toimiston ulkopuolella. Arvatkaa löydettiinkö kotaa...Jännä nähdä mitä kaikkea toiminnanjohtajan työ on tulevaisuudessa - tylsää se ainakaan ei ole! 😉


-HeliEi kommentteja:

Lähetä kommentti