keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Ritsoja ja hammasväliputsareita - mitä kaikkea arkisista tavaroista voikaan keksiä

4H-yrittäjyys - kuten mikä tahansa yrittäjyys - vaatii innovatiivisuutta ja luovuutta. Parhaat liikeideat syntyvät siitä, kun tavallisen arjen keskelle löytää uusia, elämää helpottavia keksintöjä tai palveluita. Uuden yritysidean voi keksiä lähes mistä tahansa, ja jokin aivan jokapäiväinen esine saattaa saada uuden elämän toisenlaisessa käyttötarkoituksessa. 

Ytyä Yrittäjyyteen -hankkeen Nuorten yrittäjyyspäivässä Suonenjoella 15.9. nuoret pääsivät kiertämään erilaisia rastitehtäviä. Konneveden 4H-yhdistyksen 4H-yritysrastilla tarvittiin mielikuvitusta, kun erilaisille arjen käyttötavaroille täytyi keksiä uusia käyttötarkoituksia. Uusia keksintöjä saatiinkiin päivän aikana kerättyä vaikuttava määrä! 

Jotta nämä uuden innovaatiot eivät jäisi ainoastaan pöytälaatikkoversioiksi, me Konneveden 4H-yhdistyksessä päätimme valita jokaisesta rastilla esiintyneestä käyttötavarasta keksityistä innovaatioista yhden, ja kokeilla, miten ne käytännössä toimisivat. Virallisina testaajina toimivat paikalliset 4H-yrittäjät, Ronja ja Veeti.

1. Pyykkipoika

Uusi käyttötarkoitus: Pyykkien kuivaamisen lisäksi pyykkipoikaa voi hyödyntää askartelussa: kun papereita liimattaessa täytyy odottaa liiman kuivumista, liimatut paperit voi kiinnittää pyykkipojalla yhteen, kunnes liima on kuivunut. Näin yhteenliimatut paperit pysyvät varmasti kiinni toisissaan, eivätkä lähde liikkumaan ennen kuin liima on kuivunut.
Miten toimi käytännössä: Todella näppärä idea! Erityisesti, jos liimattavia papereita on monta, näkee pyykkipoikien avulla helposti, mitkä paperit on jo liimattu kiinni! Ehdottomasti käyttöön soveltuva!

2. PelikortitUusi käyttötarkoitus: Pelikortti on näppärän ohut väline myös hampaanvälien puhdistukseen! Mikäli hammastikkua tai -lankaa ei satu olemaan saatavilla, pelikortti ajaa saman asian.
Miten toimi käytännössä: Pelikortti ei materiaalinsa puolesta ollut paras mahdollinen, yhtä korttia voi käyttää vain kerran. Pelaamiseen käytettyjä kortteja ei kannata kyllä suuhun laittaa, mutta luova keksintö!


3. Taskulamppu

Uusi käyttötarkoitus: Kevyttä, mutta jykevää taskulamppua on helppo käyttää myös pamppuna! 
Miten toimi käytännössä: Käyttötarkoitusta ei oikein voinut lähteä käytännössä kokeilemaan, mutta taskulamppu sopi hyvin käteen, vaikka olikin pamppuun verrattuna aika lyhyt. Voisi toimia samalla periaatteella esimerkiksi pesäpallomailan haastavampana versiona!4. Ilmastointiteippi

Uusi käyttötarkoitus: Monikäyttöinen ilmastointiteippi sopii jopa kauneudenhoitoon liittyvän 4H-yrityksen apuvälineeksi! Ilmastointiteippiä voi siis käyttää ihokarvanpoistolappuna.
Miten toimi käytännössä: Ennakko-oletuksista poiketen, ilmastointiteippi ei tarttunut ihoon kovin tiukasti, eikä myöskään napannut ihokarvoja mukaansa. Sopisi vaikka siedätyshoidoksi ennen varsinaisten karvanpoistolappujen tuskaista käyttöä!
5. Munakello

Uusi käyttötarkoitus: Herätyskello päiväunille. Kelloon voi säätää haluamansa pikkupäikkäreiden ajan, ja torkkua tyytyväisenä, kunnes kello pirahtaa soimaan.
Miten toimi käytännössä: Oikein kätevä! Ei tarvitse aina käyttää puhelinta, tai yrittää säätää herätyskelloon lyhyttä herätysaikaa. Ainoa miinuspuoli siitä, että useissa kelloista (kuten rastilla käytetyssä) asetettava aika on rajallinen, jolloin kello tosiaan sopii vain päiväuniin, ei perinteisen herätyskellon korvikkeeksi.


6. Rikkalapio

Uusi käyttötarkoitus: Rikkalapiota voi käyttää myös lautasena!
Miten toimi käytännössä: Aika hauska idea! Rikkalapiossa olevan kahvan ansiosta voisi toimia lautasena esimerkiksi seisten syödessä. Toisaalta rikkalapion muoto voi olla hankala joissakin tilanteissa. Keittoahan tästä ei kannata syödä.
7. Leivontaruisku

Uusi käyttötarkoitus: Esimerkiksi suklaakuvioiden tekoon alun perin tarkoitettua leivontavälinettä voi käyttää myös vesipyssynä.
Miten toimi käytännössä: Periaatteessa toimi oletetulla tavalla, mutta kantama oli kyllä todella lyhyt! Tämän kanssa täytyy mennä lähelle, ennen kuin vesi oikeasti osuu kaveriin. Sopii yllätyskälliksi, mutta ei ehkä vesisotasille.
8. Vispilä

Uusi käyttötarkoitus: Vispilällä saa aikaan persoonallisia maalauksia, kun sitä käyttää pensselin sijaan.
Miten toimi käytännössä: Ideana todella mielenkiintoinen ja luova! Käytännössä väri tarttui vähän huonosti vispilästä kartonkiin. Paksulla maalilla ja kärsivällisyydellä voi kuitenkin toimia oivasti!9. Kahvakuula

Uusi käyttötarkoitus: Kahvakuulan painoa voi hyödyntää esimerksiksi omenoiden murskaamisessa mehua tai omenasosetta varten. Samalla periaatteella voi tehdä myös vaikka perunamuusia, tai käyttää kuulaa pähkinänsärkijänä.
Miten toimi käytännössä: Omena kyllä meni näppärästi muusiksi! Ehkä jopa liian näppärästi, lopputuloksena oli aikamoinen sotku, Täytyy myös miettiä tarkkaan, minkälaisella alustalla operaatioon ryhtyy - esimerkiksi lautanen ei välttämättä kestäisi toimitusta.

10. Vastuskuminauha

Uusi käyttötarkoitus: Urheilussa käytettävää kahvallista vastuskuminauhaa voi käyttää myös ritsana.
Miten toimi käytännössä: Ei toiminut! Vaikka oman elämänsä Angry Birdsin leikkiminen oli kieltämättä hauskaa, koekappaleena käytetty omena ei lentänyt minnekään, ja kuminauha räpsähti kerta toisensa jälkeen sormille. Vaatii siis jatkojalostusta. 

Ja näin olemme saaneet keksintöesittelyn päätökseen! Uusien käyttötarkoitusten joukosta löytyi monia hyviä, kehitettäviä ja hauskoja ideoita. Kannustammekin jokaista ryhtymään oman elämänsä Pelle Pelottomaksi, ja tutkimaan, millaisia uusia käyttötarkoituksia oman kodin esineille voikaan keksiä. Ja kuka tietää, ehkä jokin ideoista on niin hyvä, että sen ympärille voi kehittää vaikka kokonaisen 4H-yrityksen... 
Kiitokset huippuideoista Nuorten Yrittäjyyspäivän osallistujille, sekä käytännön kokeiluista omille 4H-yrittäjillemme!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti