keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Kokemuksia 4H:n Nutokusta - haku auki 4.12.2017 saakka!

Moikka!

Tässä postauksessa tuun huutelemaan Nutokun meiningeistä ja 4H-toiminnasta yleensäkin! Itse oon ollut mukana 4H:ssa ensin kerholaisena ja sittemmin myös kerhonohjaajana. Oon päässyt telttailemaan Tanskaan yli tuhannen muun 4H-laisen kanssa ja tutustunut siellä valtavaan määrään huippuja tyyppejä (pääasiassa norjalaisia). Sit meillä oli mun lukioaikana maailman paras ryhmä, JamppaJampat, ja sillä jengillä järjestettiin monet kahvitukset, puuhapäivät ja muut tapahtumat. Ja tietysti käytiin myös Maltalla ryhmävaihdossa ja hostattiin vastavuoroisesti maltalaisia täällä Konnevedellä.

Erilaisilta kursseilta, leireiltä ja duunaritoiminnasta on tarttunut mukaan kaikkien arjen taitojen lisäksi valtava määrä oma-aloitteisuutta, itseluottamusta, uusia ihmisiä ja ikimuistoisia kokemuksia. Edellä mainittujen aktiviteettien lisäksi ollaan perheen kanssa hostattu vaihtaria, pyörin lukioaikaan meidän 4H:n hallituksessa ja kiemuraisia reittejä kulkien päädyin tänä vuonna Nutokuun, josta tarinoinkin seuraavaksi vähän tarkemmin.

Nutoku.. Niin mikä?!

Nutoku eli 4H:n nuorisotoimikunta on 16-27-vuotiaista 4H:n jäsenistä koostuva toimielin, jonka tärkein tehtävä on tuoda nuorten näkökulmaa esille asiassa kuin asiassa, niin alueellisesti kuin valtakunnallisellakin tasolla. Nutokun kausi kestää vuoden, jonka jälkeen on mahdollista hakea jatkokaudelle, mikäli innostusta ja aikaa toimintaan riittää! 

Jakauduttiin edustamaan eri tiimeihin ja alueneuvostoihin, joista molemmat kokoontuvat muutaman kerran vuoden aikana. Tiimit toimii Suomen 4H-liiton alla, ja jokaisella tiimillä on vastuullaan yksi 4H-toiminnan osa-alue. Mä pääsin osallistumaan sekä kansainvälisyys että metsätiimiin ja näissä porukoissa ollaan kokoustettu niin kasvotusten kuin skypenkin välityksellä.

Näkyvin juttu mitä Nutokun kanssa ollaan tällä kaudella tehty, on varmaan somen puolella pyörinyt #sata4Htarinaa –kampanja. Siinä on nimensä mukaisesti tarkoitus julkaista sadan eri ihmisen 4H-tarina, eli se mitä he ovat 4H:ssa tehneet ja mitä eväitä he ovat sitä kautta saaneet elämäänsä. Samalla koetetaan saada levitettyä tietoa siitä, mitä kaikkia aktiviteetteja ja mahdollisuuksia 4H tarjoaakaan. 

Tän lisäks ollaan päästy myös osallistumaan ja edustamaan erilaisiin tapahtumiin, kuten esimerkiksi SuomiAreenalle, Maaseutuparlamenttiin ja 4H Global Summitiin Kanadaan. Päästiin vaikuttamaan Suomen 4H-liiton toimitusjohtajan valintaan ja ollaan tehty muutamia kannanottoja, esimerkiksi tasa-arvoista avioliittoa koskien. 

Näin vuoden jälkeen voin sanoa, että oli paras asia hakea nuorisotoimikuntaan! Kauden aikana oon oppinut ihan valtavasti uutta järjestövaikuttamisesta. Oon päässyt tutustumaan ja tapaamaan ihan loistavia tyyppejä (niinku 4H-jutuissa on tapana :) ) ja saanut lisää kokemusta siitä, miten asioita hoidetaan ja kuinka niihin vaikutetaan.


Parhaita juttuja kauden ajalta:

Kaikki kokoukset: Yksikään kokous johon olen 4H:n kautta päätynyt ei ole ollut tylsä.  Erityismaininta Itä-Suomen alueneuvoston kokouksista, joissa asiat käsiteltiin savoksi. Talousasiatkin kuulosti yht’äkkiä paljon mielenkiintoisemmilta!

Maaseutuparlamentti Leppävirroilla: Mielenkiintoinen tapahtuma, jossa päästiin edustamaan 4H-liittoa. Vedettiin siellä Satun (Nutokun pj.) kanssa paneeli aiheesta ”Maaseudulla voi asua, työllistyä ja yrittää!”, käytiin istuttamassa tulevaisuuden kuusi vähän ”paremmassa” serassa ja päästiin osallistumaan gaalaillalliselle! 

Tää on halpaa: Ei haittaa vaikka et olis maailman rikkain ihminen, koska matkakorvaukset ja ruokailut maksetaan sulle kokousten ja tapaamisten yhteydessä! :)

Nutokun tapaamiset: Kun ollaan tavattu Nutokun kanssa, on meidän ohjelmassa aina jotain muutakin kuin pelkkiä kokouksia. Parhaiten mieleen jääviä keissejä ovat ehdottomasti olleet lasertaistelut Megazonessa sekä viimeisimmän tapaamisemme eduskuntavierailu, jossa tavattiin 4H:n hallituksen pj. Eero Suutari ja varapj. Ilmari Nurminen (kumpikin hyviä tyyppejä!).

Nutokulaiset ja ilmapiiri: Joukko innokkaita, ihania ja päteviä ihmisiä <3
Sen haluun sanoa vielä, et jos oot vähänkään kiinnostunut vaikuttamaan 4H:n asioihin, niin hae ihmeessä Nutokuun! Ens kaudelle haku on käynnissä vielä 4.12. asti!

Instagram: @4hnutoku       Facebook: 4H nuorisotoimikunta       Nettisivut

Hyvin terkuin,

TanjaEi kommentteja:

Lähetä kommentti