torstai 1. helmikuuta 2018

4H-yrittäjiä ja kansainvälisiä yhteistyökumppaneita

Keskellä tammikuista talvea YEP! -hanke ja Sari sai runsaan annoksen kansainvälisyyttä, kun yhteistyökumppanit Belgiasta ja Tanskasta saapuivat Keski-Suomeen tutustumaan 4H-toiminnan yrittäjyyskasvatukseen. YEP! –hanke on ollut mukana kansainvälisessä yhteistyöhankkeessa, jossa on tehty opintomatkoja kuhunkin osallistujamaahan ja yhteistyöorganisaation. 

Keski-Suomen 4H-toimihenkilöitä valmiina suuntaamaan kohti Belgiaa marraskuussa 2016.
Koko hankkeen tarkoituksena on ollut oppia yrittäjyyskasvatuksesta nuorisotyössä ja kukin organisaatio vuorollaan on vastannut opintomatkan ohjelman toteutuksesta kotimaassaan. Osallistujat vierailivat Belgian Leuvenissa ja Antwerpissa marraskuussa 2016, Tanskan Kööpenhaminassa huhtikuussa 2017 ja Keski-Suomessa tammikuussa 2018. Yhteistyöprojektissa on ollut mukana 4H-toimihenkilöitä Konneveden lisäksi Uuraisilta, Laukaasta ja Hankasalmelta.

Koko porukka Tanskassa huhtikuussa 2017.
Jo Belgian ja Tanskan matkoille olimme kertoneet yhteistyökumppaneillemme paljon 4H-toiminnasta ja etenkin 4H-yrittäjyydestä, josta vieraat olivat äärettömän kiinnostuneita. Heitä kiehtoi se, kuinka saimme yrittäjyyden kuulostamaan niin helpolta ja paloivat halusta päästä näkemään kuinka homma oikeasti toimii. Eivätkä vieraat joutuneet pettymään! He ihmettelivät myös sitä, kuinka nuoret yrittäjämme saattavat olla oikeasti todella nuoria. Jo 13-vuotias voi olla menestyvä 4H-yrittäjä!

Nuoret 4H-yrittäjät kertoivat, millaista on aloittaa oma yritys vasta 13-vuotiaana.
Aloitimme vierailun kuntakierroksella ja hyppäsimme bussiin Jyväskylässä upouudelta Forenom-hostellilta, jossa vieraamme saivat majoittua. Ensimmäiseksi suuntasimme Uuraisille, jossa tutustuimme paikallisen 4H-yhdistyksen toimitiloihin. Pääsimmepä näkemään myös suomalaisen koulun! Koululla kuultiin Uuraisten 4H:n Find Your Way –yrittäjyyskasvatushankkeesta sekä tapasimme useita nuoria 4H-yrittäjiä.

Uuraisten 4H on saanut paljon tilaa koulun ilmoitustaululta, jossa on muun muassa henkilökuvia 4H-yrittäjistä.

Maittavan konnevetisen lounaan jälkeen sukelsimme syvemmin 4H-organisaation maailmaan. Vieraat saivat lisää tietoa siitä millainen oikein on kansainvälinen 4H-organisaatio ja miten se toimii Suomessa, mikä ihme on Kolme askelta työelämään –malli ja mitä se 4H-yrittäminen nyt olikaan.

Vieraamme suuntaamassa vatsat täytettyinä Mieron Papu & Pidosta kohti kunnantaloa.

Konnevedeltä siirryimme Laukaaseen, jossa kuultiin Start up –hankkeesta ja tavattiin tiimiyrittäjiä. Yrityksen perustamisen vaiheet konkretisoituivat vieraillemme, kun he saivat käsiinsä 4H-yrittäjän työkirjan sekä (englanniksi käännetyt) lomakkeet, jotka tarvitaan yrityksen perustamista varten. 4H-yrityksen perustaminen ei todellakaan ole vaikeaa! Laukaassa saimme nauttia suussa sulavasta illallisesta, kun pöytä notkui perinteisiä suomalaisia herkkuja. Kyllä näillä eväin kelpasi päättää ensimmäinen pitkä ja intensiivinen ohjelmapäivä.

Suussa sulava savulohi uuniperunoineen ja lisukkeineen maistui informatiivisen päivän päätteeksi. Paljon tämän perinteisempää illallista eivät olisi vieraamme voineet saada! 

Niin millaisia ne 4H-yritykset voivat olla? Laukaan 4H on listannut yritysten toimialat, joita on muuten aika monta aina puutarhanhoidosta ATK-neuvontaan. Vaihtoehtoja on monia!
Seuraavana päivänä suuntasimme askeleemme Jyväskylän Lutakkoon, jossa sijaitsee Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrittäjyyden yksikkö, Tiimiakatemia. Tiimiakatemian malli koettiin erittäin kiinnostavaksi ja kysymyksiä esitettiinkin tiuhaan; eihän joka maassa ole yhtä laajaa koulutustarjontaa yrittäjyyteen! Esimerkiksi Belgiassa voi valita tiettyjä yrittäjyyteen ohjaavia kursseja, mutta ei läheskään kokonaista tutkintoa. Tämä vierailu antoi paljon uutta tietoa myös meille suomalaisille osallistujille. Yrittäjähenkiselle nuorelle, kuten vaikkapa 4H-yrittäjälle, tiimiakatemia voisi olla luonteva seuraava askel matkalla kohti oikeaa yrittäjyyttä.

Anton Vaulasvirta perehdytti meidät Tiimiakatemian toimintaperiaatteisiin ja piti ryhmästämme hyvää huolta!
 Jyväskylän Veturitalleilla saimme talon esittelykierroksen ja kuulimme kaikista niistä mahdollisuuksista, joita nuorilla Veturitallien nuorisotilalla on. Kierroksen jälkeen tapasimme vielä lisää 4H-yrittäjiä, esimerkiksi Marlenen, joka on siirtynyt 4H-yrittäjästä oikeaksi yrittäjäksi.

Jyväskylän Veturitalleilla Esa Linna esitteli meille tiloja ja kertoi paikallisten nuorten harrastusmahdollisuuksista talolla.

Kauneudenhoitoalan yrittäjä Marlene Riskumäki on aloittanut yrittäjäuransa 4H-yrittäjänä ja on sittemmin muuttanut 4H-yrityksensä oikeaksi yritykseksi ja samalla laajentanut toimialaansa.

Koska opintoretki Suomeen oli koko yhteistyöprojektin viimeinen, oli lopulta aika pohtia projektin antia kokonaisuutena sekä siirtää katseita myös tulevaan, voisiko tämä ollakin jonkin uuden alkua? Projektin aikana osallistujat ovat saaneet uusia ideoita ja työkaluja omaan toimintaansa sekä saaneet arvokkaan eurooppalaisen yhteistyöverkoston. Kun on nähnyt toimintaa muissa maissa sekä esittelyt omaa työtään vieraille, ovat silmät avautuneet enemmän myös omaa työtä kohtaan ja tuoneet perspektiiviä asioihin. Nyt olen entistäkin enemmän sitä mieltä, että 4H-yritys on konseptina aivan mielettömän hieno juttu ja todella upea mahdollisuus nuorille.

Projektin päätteeksi, ja sen aikana, on tärkeää istahtaa alas ja pohtia tuloksia. Tämä porukka on jo ideoinut uutta projektia, joka jatkaisi jo saavutettujen tulosten jalostamista.
Kun jo nuorena omaksuu yrittäjämäisen asenteen ja ajattelutavan, on vanhempana helpompaa harkita oikeaksi yrittäjäksi ryhtymistä. 4H-yrittäjä voi hyödyntää omia kiinnostuksen kohteitaan ja taitojaan samalla saaden arvokasta kokemusta muun muassa asiakaspalvelusta, budjetoinnista, suunnittelusta ja raportoinnista. Ja saahan siitä vielä rahaakin, joka on vieläpä omalla työllä ansaittua!

Etenkin nuorten kanssa työskennellessä on tärkeää, ettei ota asioita aina liian vakavasti. Ottakaamme siis mallia tanskalaisista ja belgialaisista kollegoista, jotka heti tauon alkaessa ryntäsivät ottamaan ilon irti lumesta! 😀
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti