torstai 15. helmikuuta 2018

Kotikansainvälisyyttä isäntäperheenä? Kyllä kiitos!

Joka vuosi Suomeen saapuu IFYE-ohjelman (International 4H Youth Exchange) kautta useita vaihtareita, "ifyeitä", jotka tutustuvat suomalaiseen kulttuurin isäntäperheideden arjessa. Minkähänlaista olisi olla isäntäperheenä eri puolilta maailmaa saapuville vaihtareille? Tästä blogikirjoituksesta löydät kokemuksia konnevetisten isäntäperheiden kokemuksista. Luettuasi seuraavat upeat kokemukset, voit jättää oman hakemuksesi isäntäperheenä toimimiseen täällä 31.3.2019 mennessä. 
- Sari/Konneveden 4H -


"Hei, olen kolmen tytön äiti keski-suomesta. Olin itse IFYE v.-92, USAssa.Asumme vanhalla kyläkoululla. Olen töissä vanhustenhoidossa perushoitajana.Lapset ovat nyt 12, 15 ja 17v.
Olemme saaneet olla isäntäperheenä 10 ihanalle IFYElle eri puolilta eurooppaa sekä USAsta ja Kanadasta.


Aloitin isäntäperhetoiminnan kun olin kotiäitinä ja lapset olivat pieniä. Perhe sopeutui vaihtareihin hyvin, lapset ovat paljon sopeutuvampia kuin aikuiset. Kieltä ei lapset alkuun vielä osanneet ja tulkkina toimiminen oli hetkittäin haasteellista. Hyvin pian lapset oppivat muutamia sanoja ja muuta ei tarvittu leikkiin ja hauskanpitoon. Itse nautin siitä että sain käyttää englantia ja jakaa kokemuksia ifye vaihdosta, joka itselläkin mullisti elämän. Muutamana vuonna pidimme välivuoden, mutta heti tuli kyselyitä, miksi ei vaihtaria olekkaan tänä vuonna?
IFYE-Sarah Konnevedellä kesällä 2017.

Haasteellista on lähinnä aikataulut ja kuinka ehtiä tehdä kaikki siinä ajassa. Ideoita alkaa yleensä tulla sitä mukaa kun vaihtariin tutustuu paremmin.  Avoin mieli ja sopeutuminen on molemmin puolin avain mukavaan ifye- kokemukseen. Arki ja oman perheen harrastukset ja elämäntapa ovat eksoottisia muualta tulleelle. Ja sitä kokemusta ei muualta saa. Perheenjäsenenä ifye on meillä osallistunut kaikkiin perheen normaaleihin touhuihin ja joskus kohdalle on sattunut esim. Häät tai rippijuhlat. Matkoja on tehty lähinnä mummolaan ja lähikaupunkeihin, senkin mukaan, onko vaihtari jo ollut muissa perheissä ja mitä toivoo vielä näkevänsä. Meidän perhe on saanut unohtumattomia kokemuksia ja elämänmittaisia ystäviä maailmalta. Lapset ovat saaneet hyvää harjoitusta kielten puhumisesta ja myös motivaatiota opetella lisää.


Suosittelen kaikille jotka haluavat kokea jotain uutta omasta ja toisesta maasta ja kulttuurista, sekä kuulla kuulumisia maailmalta. Jos oma lapsi on haaveillut ifye vaihdosta, tätä kautta saa kuulla jo etukäteen millaista se on. Itselleni IFYE- ohjelma on kaikkineen antanut valtavasti. En vaihtaisi kokemuksiani mihinkään, enkä olisi sama ihminen ilman niitä."

- Marita Pynnönen -Jennifer Kalajan vuorella.
"Perheessä vanhemmat sekä 20-, 18-, ja 15-vuotiaat lapset. Ollaan hostattu vaihtaria kerran, vuonna 2016. Silloin meillä majaili sveitsiläinen 27v. tyttö kolmen viikon ajan. Aika meni tosi nopeasti ja oli mukava tutustua Jenniferiin!

Yhteistyö 4H-liiton ja paikallisen 4H-yhdistyken kanssa sujui easy peasy lemon squeezy. Meidän osalta homma hoitui tosi vaivattomasti, ei kritisoitavaa.

Meillä ollessaan Jennifer joutui/pääsi osallistumaan rippi- ja ylioppilasjuhlien valmisteluhössötykseen eli pienimuotoiselle työleirille siis. Sen lisäksi tehtiin ihan perus arkijuttuja, kuten käytiin järvellä soutelemassa, kerättiin marjoja, pyöräiltiin ympäri kyliä, pyörähdettiin mökillä ja Kuopiossa jne. Välillä oli päiviä, jolloin kaikki perheenjäsenemme olivat töissä, mutta sekään ei vaihtaria haitannut, päinvastoin. Oli kuulemma mukava ihan olla vaan ja tutustua mestoihin omatoimisesti."

- Tanja Raatikainen - 

"Me, Liimataisen perhe, innostuimme v. 2011 ensimmäisen kerran ryhtymään isäntäperheeksi. Perheeseemme kuuluvat vanhemmat Pekka ja Marja sekä tyttäret Anniina, Katariina ja Eveliina. Alkusysäys tuli perheemme 4H toiminnassa mukana olleiden vanhimpien tyttärien (silloin 15 ja 12 v.) toiveesta. Meillä vanhemmilla oli mukavia kokemuksia ystävyyskuntatoiminnasta Pohjola Norden toiminnan kautta. Olimme sitä kautta saaneet elinikäisiä perheystäviä Norjasta. Tuli tunne että meillä olisi paljon näytettävää suomalaisesta maaseudusta, järviseudusta ja elämänmenosta täällä Konnevedellä. Kielitaidon kehittäminen ja uusiin kulttuureihin tutustuminen kiinnosti myös paljon.

Taiwanilainen Fu-En sekä Liimataiset Konnevedeltä.
Isäntäperheeksi ryhtyminen 4H:n kautta oli luontevaa ja helppoa. Hakeminen ja tieto isännäksi pääsemisestä tapahtui hyvissä ajoin kevättalvella aina kunkin vaihtovuoden aikana. Tietoa ja yhteydenottoja tuli 4H-liitolta erittäin hyvin. Pääsimme tutustumaan vaihtariin e-mailin ja FB:n avulla jo huhti-toukokuun aikana.

Vaihtarit: Fu-En Lee , Taiwan 22v., 8.-23.7.2011
Denise Müller, Sveitsi 21v., 16.8.-6.9.2012
Audrey Schmitz, USA 19v., 5.-29.7.2013

4H-liitto huolehti myös vaihdon aikana yhdellä yhteydenotolla, kuinka vaihtarin kanssa sujuu ja varmistivat jatkoyhteyksistä seuraaviin perheisiin tai takaisin Helsinkiin. Suuria hankaluuksia meille ei tullut (kuten sairastumisia tai perheongelmia), joihin liiton olisi tarvinnut puuttua. Yhteistyötä/tutustumista järjestimme myös Juntusen Annin kanssa sen mukaan mihin aikaan kesästä/syksystä vaihtari oli Konnevedellä.
Sveitsiläinen Denise pullakoulussa
Vaihtareiden kanssa on ollut paljon tekemistä. Nuoret ovat osallistuneet perheen arkeen maatilallamme. On tehty yhdessä askareita hevostallilla, heinäpellolla, puutarhassa ja metsässä marjoja keräten. He ovat osallistuneet ennakkoluulottomasti ja halukkaasti mukaan puuhiin. Vapaa-aikaa nuoret (omat ja vieraat) ovat viettäneet rupatellen, pelaten ja musisoiden keskenään, kalastaen ja tietysti saunoen. Saunominen ja kalastaminen on ollut kaikille todella mieluista. Kotikylää ja Konneveden kohteita on luonnollisesti käyty esittelemässä. Perheemme liikuntaharrastuksissa ja perhejuhlissa he ovat olleet mukana. Keittiössä kokkailu ja leipominen oli myös mieleistä kaikille vaihtareille. Pekka tutustutti heitä omaan työhönsä maatilalla ja maatalouskaupassa. USA:n vaihtari oli mukanamme kesälomareissullamme Itämeren risteilyllä. Sveitsin vaihtari pääsi tutustumaan myös kouluarkeen vierailemalla siellä ja pitämällä muutamia oppitunteja. Hän halusi myös tutustua oman ammattinsa työhön paikallisessa kukkakaupassa.
Fu-Enin valmistama taiwanilainen päivällinen
 Perheemme sopeutui hyvin isäntäperheenä olemiseen. Jos meillä vanhemmilla ei aina oikeita englannin sanoja löytynyt, niin selitettiin, viitottiin, näytettiin kuvia kirjoista tai netistä, kunnes asia selvisi. Kielitaito siinä väkisinkin kehittyi ja ainakin rohkeus yrittää. Tytöiltä saatiin apuja unohtuneisiin sanoihin ja vaihtarit myös opettivat hyvin englantia ja myös omaa äidinkieltään. Omien isompien lasten rohkeus puhua englantia lisääntyi ja nuorimmainen(vaihtojen aikana 8-10 vuotias) oppi ymmärtämään jonkun verran englantia. Hänelle tulkattiin paljon jottei tuntisi oloaan ulkopuoliseksi. Mm. yhteiset lautapelituokiot olivat hänellekin hauskoja. Joku tytöistä joutui aina luopumaan omasta huoneestaan vierailun aikana mutta sopu sijaa antoi.

Audreyn suuri saalis!

Mikä on ollut parasta? Se, että kaikki ovat olleet aidosti kiinnostuneita näkemästään ja kokemastaan. Ihmeellisiä sirkushuveja ei ole tarvittu vaan tavallista, tosin meidän oloissa, puuhakasta arkea. On ollut ihanaa ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Saunakulttuurin opettaminen on ollut hauskaa. Vaihtareilta olemme saaneet kivaa tietoa heidän kulttuuristaan ja aaaah: ne makuelämykset heidän kokkailuistaan ja leipomisistaan. Jokaisen kanssa pidetään yhteyttä: Taiwanin ja USA:n vaihtarin FB:n avulla harvakseltaan, mutta tiedetään kuitenkin mitä heille nykyään kuuluu. Sveitsin vaihtarista ja hänen perheestään on tullut hyviä ystäviä meille kaikille ja olemme tavannet jo useita kertoja täällä Suomessa ja Sveitsissä. Minä ja Denisen äiti käymme nyt yhteistä kielikurssia Whatsupin avulla.
Audrey herkkujen äärellä.
Haasteita: Jos vaihtarin vierailuaika oli lyhyt, niin vierailusta tuli aika hektistä. Oli niin monta paikkaa ja asiaa mitä haluttiin täällä näyttää. Tuntui, että aina oltiin menossa jonnekin. Ja etäisyydet täällä ”korvessa” asuessa oli välillä puuduttavia, paljon autossa istumista. Pidempien vierailujen aikana arki oli rauhallisempaa. Sveitsin vaihtarin ollessa normaali kouluarki oli hyvä juttu. Rahallista tukeahan ei liitolta tule kuin vaihtarin siirtymä matkalippuihin täällä Suomessa. Eli kyllähän rahaa kuluu enemmän mutta kaikkea ei mitata rahassa, henkinen ja sosiaalinen anti oli niin hyvää.

Villa Mosquiton maalarit
Miksi suosittelen muille?: Jos haluat tutustua syvemmin johonkin maahan ja sen kulttuuriin, ihmisiin ja kieleen, ryhdy isäntäperheeksi! Jos olet ylpeä kotimaastasi ja kotiseudustasi ja haluat näyttää sitä muille, ryhdy isäntäperheeksi! Jos haluat käyttää osaamaasi kielitaitoa ja oppia uutta, ryhdy isäntäperheeksi! Aina ei tarvitse lähteä kielikurssille ulkomaille vaan hanki kurssi itsellesi ja perheellesi ryhtymällä isäntäperheeksi!

Yhden kerran olisimme vielä päässeet isäntäperheeksi Vietnamista kotoisin olevalle tytölle, mutta hänen omiin suunnitelmiin tulikin muutoksia. Sen jälkeen emme ole isäntäperheenä toimineet. Mielellämme jaamme kokemuksiamme uusien isäntäperheiden kanssa."

- Marja Liimatainen -


"Kesällä 2016 Kelley USA:sta vietti meillä kolme viikkoa. Hän oli ensimmäinen vaihtarimme ja tietysti aluksi jännitimme kuinka hän meillä viihtyy. Kaiken kaikkiaan hän oli Suomessa kolme kuukautta ja me olimme ensimmäinen perhe täällä, siksipä pääsimme aitiopaikalle seuraamaan hänen matkaansa ja mm. ensireaktiotaan saunomisen suhteen. Hän saapui juuri ennen juhannusta, vietimme juhannuksen perinteisesti saaressa kokkoa polttaen, paljussa uiden ja saunoen, tehtiin saunavastat ja juhannustaiat jne. Hän suhtautui asioihin suurella mielenkiinnolla ja avoimin silmin ja mielin. Kulttuurieroja tuli vastaan yllättävän vähän. Oli kivaa kertoa omista tavoistaan ja näyttää itselle tärkeitä paikkoja. Hän vastaavasti kertoi omistaan ja mm. leivoimme jonkin verran yhdessä. 

Kelley pääsi myös lavatansseihin! Kelleyn vierailusta voit lukea lisää hänen blogistaan.

 Viime kesänä 2017 Eleri Walesista oli vaihtarimme vajaa kaksi viikkoa. Me olimme ainoa perhe hänen matkallaan, joten hänen ”Suomi-kuvansa” oli meidän varassamme. Aika meni taas mukavasti ja nopeasti. Hän oli edellistä vaihtariamme enemmän kiinnostunut maataloudesta, joten kiersimme erilaisia paikallisia maatiloja ja pääsimme myös tutustumaan Valtran tehtaalle, mikä oli hänestä huippu juttu!

Valtralla Eleri pääsi koeajollekin!
Vaihtarimme ovat olleet mukana ihan arkipäivän asioissa. Toki olemme vähän kierrelleet, mutta siinä samalla on tullut nähtyä omaa kotiseutuaan enemmän, paremmin ja ”uusin” silmin. Se onkin ollut yksi tärkeä juttu. Normi arjessa moni asia jäisi huomaamatta, vaihtarin kautta huomaa ettei kaikki ole muualla niin itsestäänselvää. Kumpikin vaihtarimme on myös viettänyt aikaa 4H-yhdistyksen työntekijöiden kanssa ja saaneet sitä kautta enemmän tietoa paikallisesta toiminnasta.

Elerin kanssa melomassa.
Parasta on ollut saada uusia ystäviä, parempaa kielitaitoa ja kielikylpyä sekä itselle että lapsille. Samalla on saanut tietää enemmän uusista tavoista ja paikoista. Vastineeksi perheen esikoinen on antanut huoneensa vaihtarin käyttöön matkan ajaksi. Vaihtarimme ovat olleet tosi kivoja, avoimia ja yhteiselo on sujunut todella hyvin. Heistä on tullut tärkeitä ihmisiä meidän perheellemme, erityisesti lapsille ja lähtöhetkellä on ollut itku silmässä. Tällä hetkellä kun elämäntilanne ei mahdollista pitempiä aikoja ulkomailla, tämä on ollut hyvä ja edullinen vaihtoehto. Ensi kesäksikin odotamme taas vaihtaria ja suosittelen tätä samaa kokemusta myös muille."

- Ulla-Mari Pirkkalainen -


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti