tiistai 8. toukokuuta 2018

Miten kesätöistä selviää?


KOULUTTAUDU JA OPISKELE


Ajokortti työelämään -koulutus sisältää oppeja työnhausta, asiakirjoista, työnantajanäkökulmasta, asiakaspalvelusta ja kaikesta muustakin työelämään liittyvästä. Bisnes Cafe- ja yritystuumailu-koulutuksissa mietitään, miten idea voidaan jalostaa rahaksi. 4H-yrityskursseilla onkin jo sitten perustettu yrityksiä ja täytetty nuorten kanssa yhdessä Y3-lomakkeita. Nuorille on tarjolla paljon erilaista koulutusta työelämää varten myös 4H-yhdistyksen ulkopuolelta. Selvitä oman paikkakuntasi kurssitarjonta ja hyödynnä se mahdollisimman laajasti!

Ennen kesätyöhakua ja kesätöiden aikanakin on hyvä kerrata muutamia tärkeitä työelämän pelisääntöjä. Miten ansioluettelo tehdään? Miten kuvailisin itseäni työnhakijana? Minkä takia on tärkeää, että jokaisessa hakuasiakirjassa on hakijan yhteystiedot? Muistinko päivittää varmasti hakuasiakirjojen vuosiluvut edelliskerrasta?

4H-yrityskurssilla opit vaikka ja mitä!

Rekrytoijan näkökulmasta huolellisesti valmisteltu CV ja työhakemus saavat tänä päivänä hakijan erottumaan joukosta. Ei ole mitenkään erikoista, että hakuasiakirjoissa on kirjoitusvirheitä tai rivivälit pomppivat sinne tänne. Sitä sattuu! Huolehdithan kuitenkin, että räikeimmät yhdyssanavirheet on siistitty lähettävästä asiakirjasta pois. Tärkeintä on, että motivaatiosi hakemaasi työtä kohtaan näkyy. Täydellistä työhakemusta ei ole olemassakaan – aina löytyy kehitettävää. Jos motivaatiosi työtä kohtaan ei ole kunnossa, mieti vielä miksi edes kirjoitat työhakemusta. Mikään ei ole ikävämpää, kuin lukea työnhakijan hakevan ”tätä työtä, koska vanhemmat pakottivat”. On totta, että kesä ja kärpäset kiinnostavat välillä enemmän kuin kesätyöt. Mutta mietitäänpä hetki – kuinka moni aikuinen tekee työtä? Niin. Työntekoa ja työelämää kannattaa alkaa harjoitella jo nuorena.

Myös rohkeus erottuu. Esimerkiksi Canva-ohjelmalla koostetut CV:t tuottavat lukijalleen iloa värikkäinä kokonaisuuksina. Kokeile siis rohkeasti eri tyylejä! Huomioithan kuitenkin, että joillakin työnantajilla on tarkat ohjeistukset hakuasiakirjojen formaatteihin. Näitä kannattaa kunnioittaa, vaikka kuinka tekisikin mieli väsätä hypersuperihana väripläjäys viime kesän rippikuvineen osaksi omaa ansioluetteloa.

4H-Duunarit Itsenäisyyspäivän kahvituksessa vuonna 2017.

OLE AKTIIVINEN


Kysy työhakemuksesi perään! Jos työhakemuksestasi tai yhteydenotostasi ei ole tullut vastaanottokuittausta tai suoraa kontaktointia, huolehdi, että hakemus on löytänyt perille. Ei vie kauaa tarttua puhelimeen ja kysäistä työnantajalta omasta hakemuksesta. Lisäksi aktiivinen työnhakija jää työnantajan mieleen saletisti paremmin kuin työnhakija, joka jättää pahimmassa tapauksessa vastaamatta myös työnantajan puheluun. Mieti siis hetki, millaisen mielikuvan annat itsestäsi jo ennen varsinaista työhaastattelua. Yllättävän moni työnantaja toimii ensivaikutelman perusteella. Muista, että ensivaikutelma alkaa siitä hetkestä, kun työnantaja kuulee äänesi puhelimessa tai lukee hakuasiakirjasi.

Ajokortti työelämään -kurssilta saat työelämän pelisäännöt haltuusi!

HUOMIOI MUUT


Kesätöissä kaikki lähtee vuorovaikutuksesta. Toisen ihmisen huomiointi on paitsi työelämän myös koko elämän perusta. Kuinka kauan sinulla kestää sanoa sana ”hei”? Toisen huomiointi vie sinulta sekunnin ehkä kaksi. Oli se sitten sana tai hymy. Tai vaikka molemmat! Samalla voit pelastaa asiakkaan päivän. Avaamalla oven ventovieraalle voit luoda itsestäsi fiksun ja filmaattisen kuvan muutamassa sekunnissa. Tervehdi ja tarjoa apuasi. Jos asiakas ei halua apuasi, that’s it. Jos hän taas kaipaa apuasi, voit lähteä selvittämään asiaa.

Pidä työpäivän ajan puhelin taskussa ja äänettömällä. Vaikka olisikin kiva vilkaista nopeasti kavereiden instapäivitykset, voit tehdä sen kotona työpäivän jälkeen. Muista, että työnantaja maksaa sinulle työsuorituksestasi eikä puhelimen selaamisesta. Ole aidosti läsnä ja kohtaa asiakas, työkaveri tai työnantaja ilman puhelinta.

Muista, että jokainen kohtaaminen on tärkeä. Käyttäydy siis aina asiallisesti. Mikäli sinua potuttaa joku asia, älä anna sen vaikuttaa asiakaskohtaamisiin. Selvitä siviilielämän asiat työajan ulkopuolella ja hoida työsi huolella. Mikäli jokin asia painaa sinua ja häiritsee työn tekemistä, otathan asian puheeksi työnantajan kanssa. Rehellisyys maan perii. Kysymällä selvität monta ongelmatilannetta ennen niiden kehittymistä oikeaksi ongelmaksi.


OLE AJOISSA


Tämä pätee niin kesätöiden hakuun kuin kesätöissä olemiseen. Työnantajat arvostavat täsmällisyyttä – hoida siis työnhakijan ja työntekijän velvoitteet ajoissa! Toimita työhakemus ja CV ajoissa, ota työnantajaan yhteyttä ajoissa ja ole pyydettäessä paikalla ajoissa. Pyri pitämään nyrkkisääntönä, että olet aina paikalla 10 minuuttia etuajassa sovitusta. Se jättää sinulle pelivaraa ruuhkan sattuessa ja tarvittaessa ehdit vielä kuikistamaan vessan peilistä, että mihin suuntaan kotona kammatut otsahiukset sojottavat.

Kalenteri on oiva apu myös kesätöitä suunniteltaessa.

KYSY JA KYSEENALAISTA


Työnantajat pitävät omassa arvossaan aktiivisia työntekijöitä. Se ei tarkoita, että työntekijän pitää juosta pää kolmantena jalkana paikasta toiseen ja olla koko ajan tehokas. Se tarkoittaa pikemminkin sitä, että työntekijä pohtii omaa työtään ja sen tehokkuutta. Miten asiat voisi tehdä paremmin ja ehkä helpommin? Mikäli huomaat työpaikalla kehityskohtia, kerro siitä työnantajalle. Huomioithan kuitenkin, että et räkytä työnantajalle vastaan. Lähtökohtaisesti työnantaja on aina oikeassa ja mahdolliset epäkohdat ovat sen vuoksi järkevintä selvittää rakentavalla keskustelulla.

HOIDA ASIAT ITSE


Varsinkin nuorena työntekijänä työelämä on vierasta ja jotkut asiat, kuten verokortti ja tuntilista, saattavat ihmetyttää kovasti. Älä kuitenkaan laita huoltajaasi asialle selvittääksesi työelämän kiemuroita. Asiat selviäisivät monesti nopeammin tarttumalla itse toimeen kuin laittamalla joku muu hoitamaan asiaa. Lisäksi oma aktiivisuus kannattaa – työnantajat arvostavat sitä myös ongelmatilanteissa. Myönnä siis tietämättömyytesi, toimita asiakirjat itse ja vastaa itse tekemisistäsi. Mikään ei ole työnantajan näkökulmasta inhottavampaa, kuin se, että 17-vuotiaan työntekijän huoltaja ottaa työnantajaan yhteyttä esimerkiksi palkanmaksuun liittyen. Yhtä lailla 17-vuotias työntekijä voisi ottaa itse yhteyttä työnantajaan ja kysyä vaikkapa sitä, että mitä ovat palkasta pidätettävät sosiaaliturvamaksut ja miten ne vaikuttavat palkkakokonaisuuteen. Asiat voidaan aina selvittää huoltajien kanssa, mutta lähtökohta on, että nuori toimii aloitteentekijänä ja asiat selvitetään yhdessä oppien.

Kuten lippis sanoo: "Tekemällä oppii!"

SELVITÄ TYÖELÄMÄN TERMIT JA KAPULAKIELI


Joskus työelämässä tulee esille hankalia sanoja ja asiakokonaisuuksia. Määräaikainen vai vakituinen työsuhde? Mitä on työsuojelu? Koeaika? Mitä kuuluu työnantajan velvollisuuksiin, mitä taas työntekijän? Huolehdi, että saat kunnollisen perehdytyksen työtehtäviisi, vaikka olisitkin ”vain” kesätyöntekijä. Kunnollinen perehdytys on jokaisen oikeus. Perehdytyksen yhtenä osana on käydä läpi myös työsuhteen ehdot. Sinulle kerrotaan mitä teet ja sinulle annetaan mahdollisuus kysyä. Osoita aktiivisuutesi siis myös tällä tavoin. Lisäksi voit ottaa asioista selvää myös itse – seikkaile rohkeasti eri nettisivuilla. Turvallisia tiedonhakukanavia ovat esimerkiksi eri ammattiliittojen sivut. Googleta ja ihmettele!

OTA ILO IRTI JA OPI!


Työelämä on jatkuvaa oppimista – sanotaankin, että ainoa pysyvä asia työelämässä on jatkuva muutos. Tämän vuoksi on tärkeää asettaa itselleen myös oppimistavoitteita kesätyöjakson ajaksi. Mitä opit siitä, kun asiakas valittaa valittamistaan? Opit ottamaan vastaan palautetta mutta myös selviytymään itsellesi ehkä tukalasta tilanteesta. Entäs sitten, jos sairastut ja etkä pääsekään töihin? Opit ilmoittamaan asiasta rehellisesti työnantajalle mutta samalla myös hoitamaan asioita ihan itse. 

Muista myös nauttia kesätöistä ja vapaa-ajastasi!

Työelämä opettaa ja koulii. Anna sen opettaa, ota opiksesi. Vaikka kuinka ärsyttäisi kammeta itsensä ylös aikaisin aamulla, mieti mitä voit tehdä palkkapäivän koittaessa. Uudet kengät, uusi puhelin? Työelämässä oppii työntekijä ja työnantaja – älä siis masennu ensimmäisen vastoinkäymisen koittaessa. Työelämä tarjoaa kokemuksia, ota ne avosylin vastaan. Seuraava vastoinkäyminen on jo paljon helpompi selättää.

Näitä ohjeita noudattamalla pötkii jo pitkälle. Muista tervehtiä ja hymyile. Siitä se lähtee.

Tsemppiä kesätöihin!

-Heli / 4H



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti